Xella bouwt acht brandveilige units in magazijn Werkvoorzien
Javascript is uitgeschakeld

Xella bouwt acht brandveilige units in magazijn Werkvoorzieningschap Wedeka

Geplaatst: 19-02-2015
Xella bouwt acht brandveilige units in magazijn Werkvoorzieningschap Wedeka
Beeld: Xella

Xella bouwt acht brandveilige opslagruimtes in bestaande bedrijfshallen van Werkvoorzieningschap Wedeka in Stadskanaal.

Wedeka voorziet onder meer in transport, verpakking en distributie van goederen, bijvoorbeeld voor opdrachtgever Rituals. Het magazijn waarin brandgevaarlijke materialen zoals spuitbussen werden opgeslagen, voldeed voorheen niet aan de PGS15 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) richtlijn. De PGS15 uit 2011 vormt een aanvulling op het huidig Bouwbesluit wat betreft de opslag van brandgevaarlijke stoffen. Om hieraan te voldoen zijn acht brandcompartimenten binnen de bedrijfshallen van Wedeka gebouwd met Hebel Construct. De PGS15 vereist een WBDBO van 60 minuten. Deze norm wordt ruimschoots overtroffen dankzij Hebel cellenbeton. Jan IJzerman, sales manager bij Xella: ‘Een toepassing van deze wanden met een dikte van 150 millimeter zijn getest tot een brandwerendheid van 360 minuten. Dit komt door de miljarden cellen in het materiaal met daarin stilstaande lucht. Deze vormen in combinatie met het beton een uitstekende thermische isolator.’ Bovendien is cellenbeton explosiewerend en een onbrandbaar materiaal (Euroklasse A1) conform NEN-EN 13501-1, zoals PGS15 ook voorschrijft.

Xella heeft zes geschakelde opslagunits gebouwd met elk een afmeting van 5,3 x 6 meter en een hoogte van 7,5 meter. Daarnaast zijn er nog twee afzonderlijke units gebouwd: de één is 5,3 x 13,65 meter en 7,5 meter hoog, de ander is 5,3 x 7,9 meter en 3,75 meter hoog. Met de bouw van de units moest rekening gehouden worden met de bestaande bedrijfshallen. Jos Bruining, directeur van aannemersbedrijf Bruining: ‘In deze hallen staan magazijnstellingen van 7 meter hoog. We zochten dus een turnkey oplossing met optimale brandveiligheid waarmee we tot die hoogte konden bouwen. Een voordeel is dat het geheel zelfdragend is: er zijn dus geen aanvullende voorzieningen zoals stalen kolommen of liggers nodig voor de stabiliteit. Dit zou wel het geval zijn bij een constructie met bijvoorbeeld betonelementen.’

Tot slot was de uitstraling belangrijk. De prefab wanden van cellenbeton hoeven niet afgewerkt of geschilderd te worden. Om bovendien de overlast voor de medewerkers van Wedeka te beperken, zijn de units binnen aanzienlijk korte tijd geleverd. Het project is eind 2014 opgeleverd.

Meer informatie
www.xella.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Celdex
  • Techcomlight
  • PCI Group
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Emco Benelux
Sluit deze advertentie