Watermanagement met LED-verlichting zorgt voor wow-effect
Javascript is uitgeschakeld

Watermanagement met LED-verlichting zorgt voor wow-effect

Geplaatst: 07-06-2021
Watermanagement met LED-verlichting zorgt voor wow-effect
Beeld: Buro JP

De meeste huizen in Nederland zijn rijtjeswoningen en de tuinen zijn de laatste decennia steeds kleiner geworden. Hierdoor zijn pleinen en winkelstraten tegenwoordig de openbare woonkamer. Het is de plek waar een groot deel van het sociale leven plaatsvindt en waar ouders, kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

Het is dan ook niet vreemd dat bij de herinrichting van pleinen en winkelstraten toekomstbestendigheid, klimaatadaptatie, veiligheid en een sfeervolle ruimte om te verblijven en ontmoeten steeds hoger op de gemeentelijke agenda staat. Maar hoe zorg je daarvoor en kun je die al die wensen met elkaar combineren?

Sfeervolle groene klimaatadaptieve ruimte
Om sfeer te creƫren is het belangrijk om een goede eerste indruk van een plein of winkelstraat te geven. Bomen en struiken leveren met hun vorm, kleur en structuur een grote bijdrage aan de sfeerbeleving. Maar dit groen moet natuurlijk wel onderhouden worden en heeft water nodig. Om het groen het hele jaar te voorzien van voldoende water kun je het regenwater via lijngoten naar een infiltratieoplossing aanvoeren. Ook kun je hiervoor gebruik maken van een infiltratiegoot. Met deze oplossingen blijven bomen en planten groen, hoeft er in droge periodes minder water gesproeid te worden, wordt de hittestress beperkt en de riolering ontlast tijdens hevige neerslag. Tegenwoordig is er volop keuze in de uitstraling van lijngoten. Van smalle onopvallende sleufgoten tot custom-made uitvoeringen met je eigen unieke rooster.

Economisch duurzame keuze
Een sfeervolle klimaatadaptieve en veilige openbare ruimte kost veel geld. Gelukkig is er ook een duurzame keuze mogelijk die dit alles combineer: de FineLine sleufgoot met LED-verlichting. Dankzij deze smalle lijngoot heb je een subtiel afwateringssysteem dat bijvoorbeeld is aan te sluiten op het CO2 vriendelijke infiltratie- en bergingssyteem Stormbrixx. Hierdoor kun je het hemelwater lokaal bergen, infiltreren en gecontroleerd afgeven aan de bodem, het grondwater of de riolering.

De indirecte LED-verlichting in de Fineline sleufgoot zorgt in de avonduren voor een sfeervolle uitstraling en draagt bij aan de veiligheid. Om de identiteit van je winkelstraat of plein te onderstrepen in de dimbare LED-verlichting verkrijgbaar in oneindige veel kleuren. Doordat blinden en slechtzienden met hun stok het materiaalverschil met de omliggende bestrating waarnemen, kan deze lijnafwateringsgoot zelfs dienen als gidslijn.

Kortom, lijnafwateringsgoten met LED-verlichting zorgen voor de wow-factor op het gebied van klimaatadaptatie, veiligheid en sfeer.

Wil je weten hoe je bewoners kunt betrekken bij het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte?

Lees hier verder

LED afwatering

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
  • PCI Group
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
Sluit deze advertentie