Leverancier aan het woord: "Van duurzame naar gezonde gebouw
Javascript is uitgeschakeld

Leverancier aan het woord: "Van duurzame naar gezonde gebouwen"

Geplaatst: 27-03-2018
Leverancier aan het woord:
Foto: Erik Teeuwen (Plaka Nederland)

Duurzaam bouwen vormt een vast onderdeel van het denk- en ontwikkelingsproces in de bouwsector en is geen unique selling point meer, maar een absolute noodzaak wil je gezien worden als serieuze partner binnen de bouwkolom. In het Nationale Energieakkoord staat opgenomen dat Nederland in 2050 een energieneutraal gebouwde omgeving is.

Om deze gestelde doelen te behalen is het zaak te streven naar verdere optimalisatie van ketensamenwerking. We moeten met elkaar kansen benutten om met slimme concepten de nieuwe en bestaande gebouwen op een duurzame en energetisch verantwoorde wijze te bouwen en renoveren.

Luchtdicht bouwen
Voor een duurzaam en energiezuinig gebouw is een luchtdichte binnenschil van essentieel belang. Een goede luchtdichting minimaliseert warmteverlies en leidt zeker tot lagere energiekosten. Al in de ontwerpfase moeten we met elkaar om de tafel ten aanzien van de detaillering van de afdichting. Daarnaast is het maken van de juiste materiaalkeuzes van essentieel belang. In onze rol als toeleverancier willen wij graag onze kennis op het gebied van luchtdicht bouwen met u delen en zoeken naar samenwerking binnen de keten om zo te komen tot de beste resultaten.

WELL Building Standard
Energiezuinige gebouwen zijn belangrijk en een must, maar er is meer. Wij merken dat de vraag naar gezonde gebouwen fors toeneemt. Een ontwikkeling die het welzijn van de gebruiker in het gebouw centraal stelt. Onderzoek toont aan dat een gezonde werkomgeving grote impact heeft op het welzijn en de productiviteit van de gebouwgebruiker. Van de totale operationele kosten van een gebouw wordt 90% opgeslokt aan personeelskosten. Een relatief kleine maatregel ter bevordering van de productiviteit en gezondheid van het personeel heeft dus al een grote invloed op de totale kosten.

Met de introductie van de WELL Building Standaard is een gezond gebouw nu ook meet- en aantoonbaar. Dit certificeringssysteem komt uit Amerika en monitort de behaaglijkheid en gezondheid die mensen ervaren binnen gebouwen. WELL is gebaseerd op een zeven jaar durend onderzoek naar aantoonbare factoren die invloed hebben op het welzijn. Hierbij zijn zeven thema’s naar voren gekomen luchtkwaliteit (Air), waterkwaliteit (Water), voeding (Nourishment), licht (Light), beweging en activiteit (Fitness), thermisch en akoestisch comfort (Comfort) en geestelijke gezondheid (Mind).

Invloed van akoestiek op gezondheid
Akoestiek is één van die belangrijke kenmerken die een positieve bijdrage levert aan het welzijn, welbehagen en de gezondheid van de gebruikers van de gebouwen. Een slechte akoestiek kan leiden tot concentratieverlies, desoriëntatie, vermoeidheid, stress, hoofdpijn, verminderende prestaties, fouten, stemproblemen en verhoogd ziekteverzuim. Door niet te investeren in akoestische maatregelen lopen organisaties het risico dat medewerkers minder gaan presteren en vaker ziek zijn.

Wij houden ons al meer dan veertig jaar dagelijks bezig met geluidsbeheersing en akoestiek, waardoor wij een enorme schat aan kennis en expertise op dit gebied hebben opgebouwd. Door de ongekende mogelijkheden in materialen, uitvoeringen, vormen en kleuren is er voor elke ruimte een functionele en esthetische oplossing mogelijk die tevens aansluiting vindt bij de laatste interieurtrends en de hedendaagse architectuur. Oplossingen die een positieve invloed hebben op het WELLbehagen binnen een gebouw. Op onze website leest u meer.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
Sluit deze advertentie