Unilin breidt aanbod uit met circulair prefab casco
Javascript is uitgeschakeld

Unilin breidt aanbod uit met circulair prefab casco

Geplaatst: 06-04-2020
Unilin breidt aanbod uit met circulair prefab casco

De markt vraagt steeds meer naar prefab oplossingen, die liefst ook nog circulair zijn. Met name corporaties bewegen in die richting. Unilin speelt daarop in met de ontwikkeling van complete casco’s. Die bestaan naast de al langer geproduceerde UNIFAS prefab daken uit prefab wanden van UNISIP.

Prefabricage is Unilin niet vreemd. Unilin Prefab Solutions leverde al de daksystemen UNIPRE, UNIFAS en UNIFIT.

UNIPRE is een systeem van zelfdragende scharnierende kappen op basis van een met minerale wol gevulde houtconstructie. Deze zijn vooral geschikt voor projecten vanaf 20 woningen. UNIFAS is een zelfdragende scharnierenede kap die met PIR geisoleerd is en voorzien is van een afgelakte binnenplaat. Deze kap is met name in trek bij de kleinere projecten. UNIFIT is een volledig op maat gemaakte kap die op een gordingconstructie rust en zeer geschikt is om de meer ingewikkelde kappen te maken voor bijvoorbeeld luxere appartementencomplexen.

Aan dat assortiment van Unilin Prefab Solutions is nu UNISIP toegevoegd. “UNISIP is een systeem van Structural Integrated Panels. Wij maken deze panels met houten beplating en ribben die we vullen met PIR. Daarmee ontstaan lichte en sterke elementen met een hoge isolatiewaarde en geringe dikte”, legt commercieel directeur Leon de Kok van Unilin uit.

Complete dragende wanden
Unilin prefabriceert de UNISIP-elementen tot complete wanden, inclusief de benodigde sparingen voor bijvoorbeeld ramen en deuren. De wanden zijn eenvoudig te schroeven op een onderregel, waardoor een demontabele constructie ontstaat. Leidingen kunnen in het werk eenvoudig worden ingefreesd. De wand wordt in het werk nog bekleed met een gipsbeplating.

De wandelementen zijn constructief dragend, maar de voorkeur gaat daarbij wel uit naar een lichte vloerconstructie, bijvoorbeeld in CLT-hout (Cross Laminated Timber). “Een betonnen vloer zou wel kunnen, maar dan moet je heel veel extra houten ribben toevoegen in de wandelementen en gaan de voordelen van licht, slank en een hoge isolatiewaarde eigenlijk verloren. Tevens past een houten vloer ook veel beter bij de uitganspunten van bouwen met een licht en demontabel bouwsysteem als UNISIP”, zegt De Kok.

Toenemende vraag circulariteit
Unilin ziet een toenemende vraag naar dit soort lichte casco’s. “In 2030 zal 50% van de componenten van een woning circulair moeten zijn. Waar ga je dat vandaan halen? We merken dat corporaties in toenemende mate belangstelling hebben om dat te doen met lichte bouwmethodes in hout. Dat kan in houtskeletbouw of in SIP. In 2050 zou de bouw zelfs volledig circulair moeten zijn. Wij spelen daar op in met dit bouwsysteem.”

Financieel kan het systeem concurreren met bestaande bouwsystemen. “Het is wel afhankelijk van de verdere keuzes die je maakt, bijvoorbeeld voor de gevelafwerking. Een demontabele bekleding als bakstenen met een kliksysteem maakt het duur. Dat zelfde geldt voor in het werk verlijmde steenstrips. Maar je kunt vrijwel elke gevelbekleding toepassen die je wilt. Je kunt er ook een lichte gevelbeplating of houten bekleding aan bevestigen en zou er zelfs een traditioneel buitenblad voorlangs kunnen metselen.”

Mogelijkheden
De productie van UNISIP bouwelementen is inmiddels uit de pilotfase. Unilin heeft al casco’s geleverd voor diverse woningen en heeft diverse projecten in voorbereiding. Het is nu ook onder meer in de race voor een project voor acht woningen die bedoeld zijn voor een gebruiksduur van 20 jaar. De eis van circulariteit speelt daarbij een doorslaggevende rol. Andere mogelijkheden voor UNISIP ziet De Kok in de chaletbouw. Lichte bouwmaterialen zijn daarin een must, met de mogelijkheden voor een grote mate van prefabricage. Maar ook voor aanbouwen en opbouwen is UNISIP een zeer geschikt bouwsysteem. “We verwachten dan ook een sterk groeiende vraag”, besluit De Kok.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie