Unieke data over brandveiligheid gevelvullende hsb-elementen
Javascript is uitgeschakeld

Unieke data over brandveiligheid gevelvullende hsb-elementen

Geplaatst: 22-10-2019
Unieke data over brandveiligheid gevelvullende hsb-elementen

Tijdens PREFAB 2019 presenteerde James Hardie nieuwe gegevens over brandveiligheid van gevelvullende hsb-elementen. Ze zijn het resultaat van uitgebreide brandtesten die James Hardie jarenlang op deze hsb-elementen heeft uitgevoerd.

Doel van het uitgebreid en jarenlang testen van deze constructie is om de ontwikkeling van een gevelbrand zo nauwkeurig mogelijk te achterhalen als de gevelopbouw uit hsb-elementen bestaat.

De James Hardie Group, waarvan de merken fermacell®, JamesHardie® en Aestuver® deel uitmaken, speelt in op de huidige ontwikkelingen in de markt, die om steeds veiliger gebouwde brandveilige gevelconstructies vragen. De afgelopen jaren heeft James Hardie diverse gevelconstructies en bouwknopen met gevelvullende hsb-elementen op hun gedrag bij brand getest. Hieruit zijn unieke resultaten naar voren zijn gekomen. “Met deze nieuwe testdata is de ontwikkeling van een brand in een hsb-gevel nog beter in kaart te brengen. Ze voorzien de prefab hsb-industrie van nieuwe kennis over brandveiligheid”, zegt Larson van Dijk, chief engineer bij James Hardie.

Voor de brandtest zijn twee gevelvullende hsb-elementen boven elkaar geplaatst, met een betonvloer ertussen in combinatie met een geventileerde gevelconstructie. Hiervoor is een traditionele opbouw van hsb-elementen gebruikt. Tijdens de brandtesten was vooral aandacht voor de brandontwikkeling in de spouw. Gevelbrand veroorzaakt sterke hittetoename in de spouw waardoor de brand zich razendsnel voortplant. “Na het testen van de hsb-elementen zijn we te weten gekomen hoe grillig een gevelbrand verloopt en wat brand doet met de toegepaste materialen in het hsb-element”, zegt Van Dijk. De twee boven elkaar geplaatste hsb-elementen lieten zien dat ze ruimschoots voldoen aan de woningscheidingseisen van zestig minuten brandwerendheid. Met deze testdata kan James Hardie nieuwe berekeningen maken, bijvoorbeeld of brand wordt beïnvloed door open voegen in de gevelbekleding of door hardschuimisolatie, die over hsb-elementen worden gezet om met beperkte houtdiktes een hoge isolatiewaarde te realiseren.

"We creëren hiermee data en wetenschap! "

James Hardie komt met de brandtesten tegemoet aan de behoefte vanuit de markt wat betreft nieuwe data over brandveiligheid bij opdrachtgevers van bouwprojecten die op zoek zijn naar hsb-gevelconstructies. “De markt vraagt op dit moment om hsb-elementen die op alle onderdelen aan de huidige wet- en regelgeving en bouweisen voldoen, zoals geluids- en isolatie-eisen, brandwerendheid en lucht- en waterdichtheid”, zegt Ton Borgers, key accountmanager van James Hardie. “We zijn uitgegaan van bestaande hsb-elementen, die bijvoorbeeld gecombineerd worden met nieuwe isolatiesoorten met hoogrendementsisolatie om aan de huidige eisen te voldoen”, legt Borgers uit. “In feite hebben we een knooppunt getest, dat nauw op de werkelijkheid aansluit”, vult Van Dijk aan. Deze testen zijn verricht door geaccrediteerde laboratoria die op Europees niveau testen uitvoeren. Op basis van deze testen wordt een expertisepaper geschreven.

Fermacell BV is actief op de internationale bouwstoffenmarkt met systeemoplossingen voor de droge afbouw. Het bedrijf produceert en levert gipsvezelplaten, vloerelementen en cementgebonden platen. De producten van Fermacell zijn sterk geluidsisolerend, stootvast, vochtbestendig en brandvertragend. Bovendien bevatten ze geen schadelijke stoffen en zijn de producten 100% recyclebaar. Voor meer informatie: www.fermacell.nl. Voor specifiek meer informatie wat betreft fermacell Brandwerende systemen, download hier het nieuwe Brandboek: www.fermacell.nl/brandboek.

Fermacell BV is onderdeel van de James Hardie Europe Group en verkoopt ook gevel vezelcement producten Voor meer informatie: www.jameshardie.nl.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie