Systeembouwer vakantielodges Barli kiest opnieuw voor Fermac
Javascript is uitgeschakeld

Systeembouwer vakantielodges Barli kiest opnieuw voor Fermacell

Geplaatst: 22-02-2019
Systeembouwer vakantielodges Barli kiest opnieuw voor Fermacell

Genieten van Zandvoort, het strand en autoracen. Dat is wat de bezoekers van het nieuwe luxueuze Qurios Vakantiepark Zandvoort kunnen verwachten. Vanaf augustus 2019 kunnen toeristen hier één van de 100 luxe recreatiewoningen huren. De woningen worden door systeembouwer Barli plug & play geplaatst.

Voor de bouw van de prefab woningen steunt Barli op de gipsvezelplaten van Fermacell. En dat is niet voor het eerst, want de partijen werken al een decennium samen.

Qurios Holiday Retreats, exploitant van luxe recreatieparken, bouwt in Zandvoort een nieuw vakantiepark met 100 luxe en trendy lodges. De een- en tweelaagse vakantiehuisjes voor 4, 6 of 8 personen zijn van alle gemakken voorzien. Aan het interieur en het uiterlijk van de lodges is veel aandacht besteed. Qurios mikt met de recreatiewoningen op strandtoeristen, maar hoopt met de mogelijke komst van de Formule 1 naar Circuitpark Zandvoort ook raceliefhebbers aan zich te binden. Een aantal woningen is helemaal ingericht op de fans van F1-coureur Max Verstappen. Ze bevatten onder meer een racesimulator.

Plug & Play
De luxe lodges worden geprefabriceerd en op locatie geplaatst door systeembouwer Barli uit Uden. “Plug & play”, vat Andries Peters, directeur van Barli samen. De prefabricage gebeurt in de timmerfabriek. Hier worden 2D-elementen geproduceerd zoals wanden of vloeren. Vervolgens worden deze elementen geassembleerd tot 3D-elementen. Deze 3D-elementen worden volledig afgebouwd, inclusief armaturen, behang of andere afwerking en vervolgens met vrachtauto’s naar Zandvoort getransporteerd. Vanwege de grootte van de elementen – het grootste element is 12,5 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog – gebeurt dit ’s nachts. In totaal vervaardigt en transporteert Barli 150 elementen, wat betekent dat de woningen gemiddeld uit 1,5 element bestaan. Woningen van 50 m2 worden als één element vervoerd. In Zandvoort worden de elementen geassembleerd, op de funderingen geplaatst en aangesloten op gas, water en licht.

Alles onder controle
Prefab bouwen van vakantiewoningen is voor de recreatiebranche heel gebruikelijk, omdat het grote voordelen biedt ten opzichte van traditionele bouw. “Prefabriceren resulteert in een betere kwaliteit, hogere productiesnelheid en minder faalkosten”, licht Peters toe. Daarnaast is prefab bouwen ook prettiger voor medewerkers, wat in tijden van arbeidskrapte in het voordeel is van prefab bouwers. “Op de bouw werk je in weer en wind en zijn eet- en sanitaire voorzieningen ietwat Spartaans. Bij ons werk je in een verwarmde fabriek, kun je douchen en eten in de kantine.”

One stop shop
‘Zandvoort’ is voor Barli het derde project dat het voor Qurios uitvoert. Nog maar vier jaar geleden haalde de systeembouwer de eerste opdracht binnen: de bouw van 113 recreatiewoningen en een centrumgebouw voor een Qurios-park in Bloemendaal. Daarna volgde een nieuwe opdracht op Ameland: 123 woningen en een centrumgebouw. Deze was vanwege de boottocht extra uitdagend, maar werd net als ‘Bloemendaal’ succesvol gerealiseerd. Het vertrouwen dat Qurios in Barli stelt heeft volgens Peters een aantal redenen. “We maken onze belofte waar: we bouwen woningen voor een scherpe prijs en volgens planning. En we nemen de nazorg heel serieus. Dat ons zusterbedrijf traditioneel bouwt is ook prettig. Zij hebben de centrumgebouwen in Bloemendaal en Ameland gebouwd. We zijn zo een one stop shop voor Qurios.”

Luxe afwerking
Barli maakt voor de productie van modulaire woningen of units vrijwel altijd gebruik van Fermacell gipsvezelplaten: de standaard platen van 12,5 mm met rechte kant voor wanden en plafonds en/of de Powerpanel H2O gevelplaat. Voor de Qurios-woningen is dat niet anders. De prefab wanden en plafonds zijn opgebouwd uit een buitenafwerking, dampopen folie, houten regelwerk met isolatie ertussen, dampremmende folie en de Fermacell gipsvezelplaten.
Deze zijn op het regelwerk geniet. De platen zijn op verschillende manieren afgewerkt: gesaust, behangen met glasvlies of Vescom-behang of tegelwerk.

Lange samenwerking
Fermacell is voor Barli al zo’n 10 jaar vaste leverancier. “Destijds zijn we op zoek gegaan naar stucklare platen voor de woningbouw en kwamen uiteindelijk in contact met Ton Borgers van Fermacell, een integere accountmanager met veel technische kennis van gipsvezelplaten”, licht Peters toe. “De producteigenschappen die hij toelichtte maken voor ons het verschil met bijvoorbeeld gipskarton. Fermacell gipsvezelplaten zijn makkelijk te verspijkeren, het is een homogeen product, constructief, brandwerend, geluidsisolerend en in hoge mate vochtbestendig. Voor ons maakt dit de plaat tot het beste product in de markt. Dat we de platen op maat kunnen bestellen, is een extra voordeel.”

Extra service
Minstens zo belangrijk zijn de aanvullende services van Fermacell. “Vooral de advisering van Fermacell in gevallen dat opdrachtgevers niet standaard-eisen stellen, is voor ons van groot belang. Het gaat dan meestal om brandwerendheid en de geluidprestatie van bouwkundige details. Bovendien heeft Fermacell uitgebreide documentatie beschikbaar als onderbouwing naar opdrachtgevers.” De werkplaatsbegeleiding die Fermacell biedt, garandeert volgens Peters een kwalitatief goede verwerking. “Ze geven bijvoorbeeld advies over hoe je een voeg het beste kunt verlijmen. Dat ze bij ons in de buurt zitten maakt dit soort praktijkadvies heel laagdrempelig.” Ten slotte is Fermacell een innovatieve partij, meent Peters. “De ontwikkeling van de cementgebonden Powerpanel H2O plaat met steenstrips is hier een voorbeeld van; een prefab oplossing die slim inspeelt op het tekort aan metselaars.”

De samenwerking tussen Fermacell en Barli bevalt beide partijen goed. Andries Peters van Barli: “Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat we regelmatig bij elkaar over de vloer komen. Tijdens bedrijfsbezoeken van klanten, nemen we hen ook graag mee naar Fermacell.” Jimmy van Tilburg, accountmanager bij Fermacell, beaamt dat. “Nieuwe collega’s neem ik graag mee naar Barli om te laten zien wie ons type klanten zijn.” Hij is er trots op dat Barli vaste afnemer is. “Ze realiseren prestigeprojecten met een luxe uitstraling. Dat wij daar aan bijdragen is heel mooi.”

Vanaf augustus 2019 kunnen toeristen één van de 100 luxe recreatiewoningen in Qurios Vakantiepark Zandvoort huren.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie