Retentiedaken; Water bergen op daken
Javascript is uitgeschakeld

Retentiedaken; Water bergen op daken

Geplaatst: 31-10-2019
Retentiedaken; Water bergen op daken

Een retentiedak wordt gekscherend ook wel eens ‘een dak met een spons’ genoemd. Het is namelijk veelal een groendak met onder de substraatlaag een extra laag om regenwater te bergen. Daarmee heeft het als primaire functie het tijdelijk opslaan van regenwater en het gestructureerd en vertraagd afvoeren hiervan.

Het is daarentegen niet te verwarren met waterbuffering waar het regenwater niet tot afvoer komt. Daar verdampt het water of wordt het opgenomen door de beplanting.

Doordat water op een retentiedak wordt ‘opgeslagen’ wordt het riool ontlast. Overlopende riolen en ondergelopen straten door zware regenval worden hierdoor zo veel mogelijk voorkomen. Een systeem om water op daken te bergen wordt vaak in combinatie met een begroeid dak aangebracht. Onder de groenopbouw wordt een ‘bak’ gecreëerd waarin het water kan worden opgevangen. Zo ontstaat een zogeheten ‘blauwgroen’ dak. Het waterpeil op het dak wordt gereguleerd, bijvoorbeeld met computergestuurde hemelwaterafvoeren.

Onderconstructie
De onderconstructie moet voldoende constructieve veiligheid bieden. Een retentiedak heeft naast de reguliere belasting ook te maken met de extra belasting van het opgeslagen regenwater. Uitgangspunt is een betonnen onderconstructie. Maar controle op de maximale belasting van de dakconstructie is altijd noodzakelijk. Ook dient de betonnen ondergrond aan bepaalde voorwaarden te voldoen om onderloopsheid (waterverplaatsing onder de dakbedekking) te voorkomen.

Dakopbouw
Als de ruimte onder het dak wordt gebruikt door mensen, dan moet overeenkomstig het Bouwbesluit het dak worden geïsoleerd. Een geïsoleerd retentiedak moet worden uitgevoerd als zogeheten Kompaktdak: CG-isolatie (Foamglas) volledig gekleefd en afgesmeerd met bitumen 110/30 met daarop een volledig gekleefd, tweelaags dakbedekkingssysteem. Met deze dakopbouw wordt extra veiligheid bereikt ten aanzien van de waterdichtheid. En de CG-isolatie is door de hoge druksterkte ook bestand tegen de langdurige en permanente drukbelasting.
Desgewenst kan er ook een ongeïsoleerd retentiedak worden gemaakt. Hierbij wordt het dakbedekkingssysteem volledig en direct op de betonnen onderconstructie gekleefd.

Dakbedekkingssysteem
De waterdichte laag van een retentiedak moet sterk, veilig en duurzaam zijn. Ook moet het systeem absoluut waterdicht zijn. Als basis van dit systeem wordt Wédéflex MVB (Maaiveldbaan) toegepast: een unieke, universeel gemodificeerde onderlaag met zware drager. Afgewerkt met de wortelwerende toplaag Wédéflex D4 No Roots is deze combinatie een gewaarborgde en gegarandeerde oplossing voor elk retentiedak.

Constructieopbouw

Constructieopbouw

Stagnerend water
Formeel gezien (volgens het Bouwbesluit) moeten platte daken het hemelwater afvoeren. Het ontwerp en de duurzaamheid van de dakbedekking is daaraan verbonden. De essentie van retentiedaken is echter stagnerend water. Wédéflex heeft robuuste dakbedekkingssystemen die speciaal geschikt zijn voor retentiedaken en duurzaam bestand zijn tegen stagnerend water.

Partners
Wédéflex wil ook bij de toepassing van retentiedaken de allerhoogste kwaliteit blijvend garanderen. Dit kan alleen als er wordt samenwerkt met de allerbeste partners. Naast de Wédéflex Established Dealers – die de Wédéflex dakbedekking correct en met de juiste materialen aanbrengen – werken zij voor het realiseren van kwalitatief hoogwaardige blauwgroene daken samen met de volgende daktuinspecialisten:
Binder Daktuinen – Poortgaal
Copijn Groenaanleg en beheer – Utrecht
Farwick Groenspecialisten – Enschede
Jonkers Daktuinen – Venlo
Wencop Hoveniers – Barneveld

Verzekerde Garantie
Inherent aan grote investeringen voor retentiedaken, zijn de hoge (herstel)kosten bij onverhoopte lekkages en schades aan het dak. Vanzelfsprekend doet Wédéflex er samen met haar partners alles aan om dit te voorkomen. Samen met die partners aanvaarden zij voor een periode van 10 jaar de aansprakelijkheid in geval van lekkage aan de dakbedekking, mechanische schade door de tuinaanleg of worteldoorgroei van de beplanting: de 10 jaar All-In Verzekerde Daktuingarantie. Zo kiest u voor de zekerheid dat de lekkage wordt hersteld en het blauwgroene dak in haar oorspronkelijke staat wordt teruggebracht, vanzelfsprekend zonder kosten.

Projectbegeleiding
Natuurlijk is Wédéflex veel meer dan een leverancier van dakbanen. Opdrachtgevers kunnen, naast vakkennis en ervaring, rekenen op uitgebreide service en aandacht. Zij denken steeds mee en voelen zich verantwoordelijk voor het hele proces. In de initiatieffase ondersteunen ze de opdrachtgever graag, zowel bij het maken van de juiste systeemkeuze als bij het opstellen van berekeningen.

Zowel bij de uitvoering als bij de oplevering begeleiden en inspecteren ze het werk grondig. Maar ook na oplevering blijft Wédéflex graag betrokken en nemen zij hun verantwoordelijkheid in het proces van inspectie, onderhoud en reiniging.

Meer informatie: https://www.wedeflex.nl/

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie