Overdag screens naar beneden, ’s nachts de ramen open
Javascript is uitgeschakeld

Overdag screens naar beneden, ’s nachts de ramen open

Geplaatst: 15-12-2022
Overdag screens naar beneden, ’s nachts de ramen open

In hun nieuwbouwkantoor in Tielt rustte de firma Verona Pro de oost- en zuidgevel uit met Fixscreen doekzonwering en nachtkoelingsroosters van Renson. Een combinatieoplossing die oververhitting binnen moet helpen voorkomen tijdens warme perioden.

Door het gebouw ‘s nachts gedurende een lange periode te verversen met frisse buitenlucht, wordt de hele gebouwstructuur afgekoeld en blijft de temperatuur daardoor overdag langer onder controle. Door alleen ’s morgens de warme binnenlucht even te verversen, bereik je alleen een zeer tijdelijk effect omdat de warmte die opgeslagen zit in de gebouwstructuur binnen de kortste tijd opnieuw zorgt voor oververhitting.

Hou de warmte buiten
Bij Renson stelt men: “Door op zoek te gaan naar dit soort ‘natuurlijke’ oplossingen tegen oververhitting binnenshuis, hou je de stroomkosten voor actieve koeling zoals airco binnen de perken. Want in steeds beter geisoleerde en luchtdicht gebouwde huizen nemen de kosten voor koeling het – door steeds frequentere warme perioden – stilaan over van de stookkosten in de winter.”

Energiezuinig verwarmen is niet meer de uitdaging, efficiënt koelen wordt dat des te meer.” En dus komt het er vooral op aan om te anticiperen. Door de zon tegen te houden nog voor die het glas kan bereiken en de binnentemperatuur doet oplopen. Want dan is het kwaad helaas al geschied: warmte die binnen zit, kan ook niet meer naar buiten, net omwille van die performante luchtdichtheid en isolatie. Vandaar de raad om op warme, zonnige dagen de screens al van ’s morgens naar beneden te laten. Zelfs met flink wat wind, kan dat geen kwaad, met Fixscreen doekzonwering die bestand is tegen windsnelheden tot 130 km/u.

“Zo gebeurt dat ook in de Verona Pro kantoor,” beaamt Koen Braekman. De screens blijven dan een hele dag naar beneden. Anders dan bij bv. rolluiken blijft het uitzicht naar buiten dankzij de transparantie van de doeken toch steeds behouden, en dat is toch een stuk aangenamer dan in het donker te moeten werken bij kunstlicht.” ’s Avonds worden de luiken achter de nachtkoelingsroosters dan weer consequent geopend.

Passief koelen ‘s nachts
Koen Braekman: “Die luiken blijven ook de hele nacht open staan en gaan pas ’s morgens opnieuw dicht. Als het ’s nachts voldoende afkoelt, tenminste. Want dan haal je daarmee dus die koelere nachtlucht binnen om ook daar de temperatuur te laten zaken. Ook dit kan er dus voor zorgen dat een (aanvullend) airco geen overuren moet draaien. Maar vooral: dit soort passieve koeling voelt aangenamer aan dan ‘geforceerd’ te moeten koelen. Veel medewerkers die weinig in beweging zijn en op een beperkte oppervlakte werken, bevestigden mij al dat dit een aangenaam binnenklimaat oplevert. Net daarom zie ik dit vooral ook voor slaapkamers als een goede oplossing: je kunt het raam bij wijze van spreken de hele nacht laten open staan, zonder kans op ongewenste bezoekers.”

Ingebouwd muggengaas, inbraak- of doorvalveilig
Samengevat brengt ons dat bij de essentie van ‘natuurlijk, passief koelen’: Overdag voorkom je dat de zon het glas van de ramen kan bereiken, ’s nachts zet je een raam open om binnen te ‘spoelen’ met koelere buitenlucht. Alleen zorgt een rooster voor dat deel van het raam er dankzij het ingebouwde muggengaas en de inbraakwerende lamellen voor dat zowel insecten als inbrekers niet naar binnen kunnen. “Op het vlak van inbraakveiligheid is het vooral belangrijk om de roosters met zorg te monteren op de ramen om het geheel bij open stand inbraakveilig te houden,” weet Koen Braekman uit ervaring.” Doorvalveiligheid van nachtkoelingsroosters is weer relevant op hoger gelegen verdiepingen, zeker met ramen of luiken tot op vloerniveau.

www.renson.eu

Renson

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie