Renovatie-oplossing beeldbepalende corporatiewoningen
Javascript is uitgeschakeld

Renovatie-oplossing beeldbepalende corporatiewoningen

Geplaatst: 29-10-2015
Renovatie-oplossing beeldbepalende corporatiewoningen

Xella introduceert het Vernieuwbouwconcept: de betaalbare renovatieoplossing voor beeldbepalende seriematig gebouwde corporatiewoningen. Bij vernieuwbouw door Xella blijft, indien noodzakelijk, alleen de beeldbepalende gevel van een woning staan. Tegen die gevel wordt een nieuwe woning gebouwd met het Ytong CascoSysteem; Xella’s bouwsysteem van prefab cellenbetonnen vloer,- wand- en dakplaten. Zo ontstaat een woning van nieuwbouwkwaliteit mét een beeldbepalende, oorspronkelijke uitstraling.

‘Het Vernieuwbouwconcept combineert de voordelen van nieuwbouw met de charme van bestaande bouw’, licht Niels van der Wouden, account manager van Xella toe. ‘Het geeft corporaties zekerheid over de kosten en het eindresultaat: we creëren feitelijk een nieuwbouwsituatie waardoor de kans op onaangename verrassingen, zoals bij traditionele renovatie, nihil is. Corporaties hebben tevens zelf de regie over het eindresultaat; het Ytong CascoSysteem is dermate flexibel dat zij kunnen variëren met de grootte en de indeling van woningen.’

Nul-op-de-energiemeterwoningen
Dankzij de isolerende en warmte-accumulerende eigenschappen van cellenbeton voldoet een vernieuwbouwde woning aan de huidige eisen op het vlak van energieprestatie (EPC = 0,4). Nul-op-de-energiemeterwoningen komen zo zelfs binnen handbereik. Niels van der Wouden van Xella: ‘Woningen gaan hierdoor na renoveren met het Xella Vernieuwbouwconcept niet 30 jaar mee, zoals bij traditionele renovatie, maar minstens 50 jaar. Het voordeel hiervan is dat corporaties hun investering over een langere periode kunnen spreiden en daardoor de huren niet drastisch hoeven te verhogen. Dat maakt renovatie voor corporaties betaalbaar. Voor huurders is dat natuurlijk ook aantrekkelijk, helemaal omdat de lagere energielasten als gevolg van betere isolatie de huurstijging gedeeltelijk kunnen compenseren.’ Huurders ondervinden minder hinder van vernieuwbouw door Xella dan van een traditionele renovatie-aanpak. ‘Dankzij de prefab bouwmethode met het Ytong CascoSysteem is de bouwtijd kort, een casco kan in dag worden gebouwd. Huurders hoeven dus relatief kort te worden geherhuisvest en omwonenden hebben geringere tijd hinder van de bouwwerkzaamheden.’ De voordelen van het Vernieuwbouwconcept kunnen corporaties helpen om voldoende draagvlak bij huurders te creëren voor renovatie. Dat is nodig omdat een corporatie pas mag renoveren als 70 procent van de huurders met de renovatie instemt.

Woningcorporatie Pré Wonen heeft de primeur met het Xella Vernieuwbouwconcept. De woningstichting laat aannemer Van Lith uit Beverwijk momenteel 162 monumentale woningen in Haarlem volgens het concept renoveren. Alle monumentale gevels van het zogeheten Hof van Egmond blijven behouden en achter de gevels verrijzen moderne energieneutrale woningen. Dankzij het Vernieuwbouwconcept maken de woningen een energielabelsprong van F naar A. ‘Hof van Egmond is een voorbeeld van onze ambitie om onze woningen op te waarderen naar minimaal label A. Zo willen we het energieverbruik met 60 tot 80 procent verminderen’, legt Tim van Honk, projectleider van Pré Wonen uit. De woningstichting selecteerde het Xella Vernieuwbouwconcept uit drie door aannemer Van Lith aangereikte renovatie-oplossingen. Om haar bewoners een idee te geven van hun vernieuwde woning liet Pré Wonen eerst zes proefwoningen renoveren. Van Lith kon zo ook ervaring opdoen met het Vernieuwbouwconcept. Nadat bewoners de proefwoningen hadden gezien, stemde ruim 80 procent van de bewoners in met de renovatieplannen. De renovatie van de 162 woningen duurt 24 maanden, verdeeld over 11 fases. Dit komt er op neer dat elke 4,5 dag een woning wordt gerenoveerd.

Meer informatie: www.xella.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie