Knauf Hybride Circulaire Wandsysteem doet het goed in groene
Javascript is uitgeschakeld

Knauf Hybride Circulaire Wandsysteem doet het goed in groene school

Geplaatst: 07-06-2022
Knauf Hybride Circulaire Wandsysteem doet het goed in groene school

Het Bajeskwartier moet de meest duurzame en groene buurt van Amsterdam worden op het gebied van wonen, werken leren en recreëren. Een onderwerp dat Knauf na aan het hart ligt. Daarom leverde Knauf een bijdrage van circa 4000 m2 circulaire gipsplaten voor de wanden van de school Spinoza20first en de aangrenzende sporthal Bajeskwartier.

Waar vroeger de Bijlmer Bajes stond, ontstaat langzaam een nieuwe wijk die bol staat van de ambities. Het moet namelijk de duurzaamste en groenste wijk van Amsterdam worden. Uiteraard speelt circulair bouwen daar een rol bij. Ook bij de bouw en afbouw van school Spinoza20first en de aangrenzende sporthal Bajeskwartier was hergebruik van materialen een belangrijk uitgangspunt. BDG Architecten kwam al snel uit bij Knauf in de zoektocht naar circulaire scheidingswanden, omdat er ook andere specifieke eisen aan te pas kwamen. Het Knauf Hybride Circulaire Wandsysteem bevat namelijk niet alleen eerder gebruikte gipsplaten, maar de wanden kunnen ook nog eens aantoonbaar voldoen aan de eisen op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie.

Knauf stelde voor afbouwbedrijf MAT Afbouw een projectadvies op met gedetailleerde tekeningen van alle wandtypen die voor het project nodig waren. Meest toegepast is de W112C. De wand bestaat uit een enkel skelet van 75 mm profielen, 60 mm glaswol Knauf Acoustifit en aan beide zijden een eerste laag van 12,5 mm dikke Knauf Circulaire plaat en een buitenste laag van 12,5 mm Knauf Diamond Board.

Voor de scheidende wanden bij de lokalen, waren nog iets betere prestaties nodig. Daar kon Knauf aan voldoen met een dubbelskeletwand met aan beide zijden een laag circulaire plaat en een laag Diamond Board. De toepassing van de zeer stootvaste plaat als buitenste laag past uitermate goed bij een schoolgebouw. Daar moeten de wanden immers tegen een stootje kunnen.

Ook in Sporthal Bajeskwartier, die tegen de school aangebouwd is, monteerde MAT Afbouw een aantal Knauf Hybride Circulaire Wandsystemen. Bij de kleedkamers is vooral de W116C toegepast. De dubbelskeletwand zonder isolatiemateriaal biedt veel ruimte voor leidingwerk van onder meer de douches. Net als bij alle andere circulaire wanden bestaat de beplating uit een combinatie van Knauf Circulaire plaat en Knauf Diamond Board. Naast de stootvastheid komen hier ook de waterbestendige eigenschappen van de Diamond Board goed van pas.

Voor een aantal wanden adviseerde Knauf in plaats van de combinatie met de circulaire plaat, een dubbele laag Diamond Board. Bijvoorbeeld voor de toiletwanden die, vanwege het flinke gewicht dat er aan hangt, om extra stabiliteit vragen. MAT Afbouw gebruikte daar niet alleen een dubbele laag van de robuuste Diamond Board, maar ook verzwaarde profielen.

Knauf Diamond Board is ook heel veel gebruikt in de sporthal zelf. Daar is de multifunctionele plaat gekozen om een stootvaste laag te creëren op een ondergrond van OSB-plaat. Met een oppervlak van ongeveer 4000 m2 circulaire plaat heeft Knauf een substantiële bijdrage geleverd aan de toepassing van zoveel mogelijk eerder gebruikte materialen.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
Sluit deze advertentie