Isolatiewaarden TONZON Thermoskussen veel hoger bijgesteld
Javascript is uitgeschakeld

Isolatiewaarden TONZON Thermoskussen veel hoger bijgesteld

Geplaatst: 13-07-2021
Isolatiewaarden TONZON Thermoskussen veel hoger bijgesteld

Het College van Deskundigen van Bureau CRG heeft nieuwe, hogere, Rc-waarden voor het TONZON Thermoskussen vastgesteld. Dat is goed nieuws voor iedereen met een TONZON-vloer, die meent dat de Rc-waarde van zijn vloer 3,8 m²K/W bedraagt. BCGR controleert en publiceert gelijkwaardigheids- en kwaliteitsverklaringen van producten en systemen in de bouw- en installatiesector.

De nieuwe waarden
Berekend volgens de nieuwe NTA 8800-norm wordt de waarde voor het driekamer Thermoskussen bij een niet-geïsoleerde vloer niet Rc=3,8 m²K/W zoals voorheen maar tenminste Rc=5,0 m²K/W. Daarnaast wordt nu bij de bepaling van de isolatiewaarde voor het eerst ook de hoeveelheid lucht meegenomen die is opgesloten. Des te meer opgesloten lucht, des te hoger de waarde uitvalt. Wanneer 25 cm lucht is opgesloten klimt Rc naar 5,6 m²K/W.

Rc volgens NTA 8800 opgesloten lucht

Huidige Rc 15 cm 20 cm 25 cm
0,15 5,0 5,3 5,6
1,3 6,1 6,5 6,8
2,5 7,3 7,7 8,0
3,5 8,3 8,7 9,0

Nog hoger waarden
Het kan zomaar zijn dat in de toekomst deze waarden nog verder omhoog gaan, aldus TONZON-directeur en uitvinder van het Thermoskussen Ton Willemsen: “De door BCRG vastgestelde waarden zijn namelijk een zeer veilig compromis, voortvloeiend uit ons voorstel. De NTA 8800 schrijft voor te rekenen met de norm EN 6946, met daarin een correctiefactor voor naar beneden gerichte warmtestromen. Wij vragen ons af of deze convectieverliezen in de afgesloten luchtlagen in de Thermoskussens wel zo groot zijn.”

Volgens TONZON zijn de Rd-waarden van het Thermoskussen veel hoger bij een perfecte stratificatie. Onderstaande grafiek laat het verschil zien tussen de Rd berekend volgens de NTA 8800 en de Rd bij perfecte stratificatie.

Ton Willemsen: “De werkelijke waarde zal ergens tussen beide curves liggen. We wilden alleen niet meer tijd verspillen en daarom stelden we voor voorlopig de waarden te gebruiken die uit de berekeningen volgens de NTA 8800 komen, totdat het bewijs geleverd kan worden dat de werkelijke waarden hoger liggen. De eerste prioriteit is nu erkenning te krijgen dat de Thermoskussens meer energie besparen dan andere vloerisolaties. In de praktijk komen bij vloeren met vloerverwarming besparingen naar voren die tien keer hoger zijn dan die uit de berekeningen komt.” Waarom dat zo is, staat in dit interview van 7 juli 2021.

Goed nieuws voor het milieu
De hogere isolatiewaarden zijn ook goed nieuws voor het milieu, nu met hetzelfde product Rc=5,0 m³K/W wordt geleverd (in plaats van de oude Rc=3,8). De milieu-impact van dit product wordt daardoor nog gunstiger vergeleken met andere producten. “Die gebruiken ook nog eens meer energie en 43% meer materiaal om Rc=5,0 te maken. Daarnaast hebben ze ook meer vervoersvolume nodig om dezelfde producten te kunnen leveren. Het bizarre verschil dat al in de oude vergelijking (rapport) naar voren kwam, zal nog extremer worden”, is Willemsen overtuigd.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Emco Benelux
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
Sluit deze advertentie