Energietransitie: we hoeven het niet alleen te doen!
Javascript is uitgeschakeld

Energietransitie: we hoeven het niet alleen te doen!

Geplaatst: 24-02-2020
Energietransitie: we hoeven het niet alleen te doen!

Nederland heeft als doel om in 2050 een CO₂-arme samenleving te hebben. De gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Om de energietransitie te laten slagen, worden tal van maatregelen genomen. Zo moeten in 2050 alle Nederlandse woningen van het gas af zijn.

Een monsterklus, als je bedenkt dat zo’n 90 procent van de bestaande woningen op aardgas is aangesloten. Als tussenstap moeten in 2030 al zo’n 1,5 miljoen huizen zijn verduurzaamd. Om de energietransitie te versnellen, geldt bovendien dat de vergunningsaanvragen voor nieuwbouwprojecten, zowel in de woningbouw als utiliteitsbouw, vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG).

Om aan bovenstaande eisen te voldoen, is niet eenvoudig. Immers vragen initiatieven als ‘van het gas los’ en BENG om een nieuwe manier van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen én opleveren. Kortom: om een andere missie, visie en bedrijfsvoering. In de markt wordt helaas nog (te) vaak geroepen dat de doelstellingen niet haalbaar zijn. Ik geloof echter dat dit wel degelijk mogelijk is, mits alle partijen hun beste beentje voorzetten. Als stakeholders in de bouw moeten we nog meer gaan samenwerken en elkaar nog beter ondersteunen, in kennis, kunde én vaardigheden. Bovendien moeten we voldoende draagvlak creëren bij gebouweigenaren en eindgebruikers, omdat zij uiteindelijk met onze (technische) ontwikkelingen aan de slag moeten. Bijvoorbeeld door afnemers beter te informeren én adviseren. Wie heeft voldoende expertise en lef om deze kar te trekken?

Leverancier van homecare systemen BUVA heeft inmiddels de eerste stappen gezet richting een duurzame, energieneutrale en CO₂-arme samenleving. Niet alleen met nieuwe producten en productontwikkelingen, maar ook met de nieuwe afdeling Projectbegeleiding, die aannemers, installateurs en andere stakeholders in de markt ondersteunt met bijvoorbeeld warmtepompberekeningen, ventilatieberekeningen en energiebesparingsberekeningen en die de best passende producten voor ieder project adviseert en afstemt. Ook worden maatwerk trainingen verzorgd. Bijvoorbeeld over het preventief en correctief onderhouden van de homecare systemen, waarmee een optimale werking, een minimaal energieverbruik én een lange levensduur worden geborgd.

Het (laten) slagen van de energietransitie is van groot belang voor de toekomst van onze kinderen. Daar kunnen we als ketenpartners toch niet aan voorbij gaan?

Over de auteur: Serife Evers

Serife Evers is marketingmanager bij BUVA, één van de weinige partijen in Nederland die zowel ventilatieroosters, mechanische ventilatieboxen als WTW-systemen adviseert en levert. Deze producten zijn gebundeld binnen de BUVA homecare systemen, waarin duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren centraal staan.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
Sluit deze advertentie