Een heerlijk fris huis bij zomerse temperaturen?
Javascript is uitgeschakeld

Een heerlijk fris huis bij zomerse temperaturen?

Geplaatst: 08-06-2020
Een heerlijk fris huis bij zomerse temperaturen?

Het ziet ernaar uit dat het ook deze zomer opnieuw puffen en zweten wordt. En dat is geen goed nieuws voor wie het nu al binnenshuis niet fris kan houden. Teruggrijpen naar een airco lijkt misschien logisch, maar draagt er net toe bij dat we in de toekomst nog meer van dit soort hittegolven te verwerken krijgen. Gelukkig zijn er ook andere duurzame en energiezuinige oplossingen.

Goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd: opgelet in de zomer
Als de uitstoot van CO2 blijft stijgen zoals nu zal het aantal ‘zomerdagen’ per jaar (met temperaturen boven de 25 graden) nog toenemen. We moeten dus met z’n allen ons steentje bijdragen om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Goed isoleren en luchtdicht bouwen helpt daarbij. Alleen: bij deze warmte loop je het risico dat het binnenshuis te warm wordt en je die warmte – net door die goede isolatie – ook niet meer terug buiten krijgt.

Hou de zon buiten
Het is nochtans even simpel als logisch: zorg ervoor dat de zon niet door de ramen naar binnen kan schijnen. Met grote ramen haal je dan wel veel daglicht in huis, maar als de zon er rechtstreeks op schijnt, zorgen die ramen binnenshuis letterlijk voor een ‘broeikaseffect’. Zonwering aan de buitenzijde van die ramen is dan de meest efficiënte oplossing, omdat je de zon tegenhoudt nog voor die het glas kan bereiken. Doekzonwering of screens hebben het voordeel dat je die toch steeds kan openen om (in de winter bijvoorbeeld) wél van de zonnewarmte te genieten. Bovendien kan je – in tegenstelling tot rolluiken – toch steeds naar buiten blijven kijken Zonwering houdt dan wel de zonnestralen tegen, maar niet je zicht of daglicht. Boven ramen op het zuiden kan trouwens ook een luifel soelaas bieden om de zon te weren.

Haal koelere nachtlucht binnen
Helemaal interessant wordt het als je die buitenzonwering combineert met intensief ventileren ’s nachts. Belangrijk is dan wel dat je grote hoeveelheden frissere nachtlucht kan binnen halen om je huis mee af te koelen. Door 2 tegenover elkaar liggende ramen of schuifdeuren de hele nacht open te laten staan, bijvoorbeeld. Of beter nog: via raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van je ramen. Dankzij het ingewerkte muggengaas hou je zo bovendien insecten buiten en afgewerkt met aluminium lamellen, hebben ook inbrekers geen kans. Kwestie van veilig en in alle comfort te kunnen ventileren.

Meer informatie: https://www.renson.eu/nl-nl/professioneel/je-huis-koel-houden

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
Sluit deze advertentie