Een binnenwand waar geluid in zit
Javascript is uitgeschakeld

Een binnenwand waar geluid in zit

Geplaatst: 05-01-2021
Een binnenwand waar geluid in zit

De Faay binnenwand, een kern van vlasscheven met aan beide zijden een gipsplaat. ‘Nuchtere eenvoud’, maar na bijna 50 jaar, nog steeds de basis in de productieruimten van familiebedrijf Faay in Vianen. De Faay-wand is gemakkelijk te monteren, sterk, schroefvast en brandveiling. Veel gebruikt als binnenwand in nieuwbouw, renovatie en transformatie.

Maar óók een gewaardeerde wand in de wereld van geluidstudio’s. In een geluidsstudio is een wand niet gewoon een wand. Hier draait het om de warmte en diepte van de sound en het toevoegen van kleur aan de muziek. Met de akoestische isolatiewand IW148 van Faay werd de juiste toon gezet.

Uitbreiding geluidsstudio’s
In Media Park Hilversum waar NEP * reeds kantoorruimten en oefen- en studioruimtes in gebruik heeft was uitbreiding noodzakelijk. Er was bij in- en externe klanten, postproduction, mediamanagers en producenten/freelancers veel behoefte naar een zogeheten ‘eigen stek’. Eind vorig jaar is begonnen met de uitbreiding van het Media Park. Op de 2e verdieping van het Mediacentrum gebouw is een oppervlakte van maar liefst 780 m2 opgedeeld in diverse geluidsstudio’s. Naast de geluidsstudio’s zijn er ook een nieuwe edit ruimte, vergaderruimtes, voicebooths en audio en gradingruimtes gerealiseerd.

Goede montage is het halve werk
Omdat ook akoestiek hier een belangrijke factor in speelde werd AudioWorkx (FAAY Expert) benaderd als montagebedrijf. Audioworkx staat bekend om zijn ruime ervaring in het ontwikkelen, vervaardigen en installeren van akoestische producten. Een ruimte binnenlopen, de akoestiek begrijpen en evalueren, dat kunnen zij als geen ander. Al ruim vijf jaar werkt Audioworkx samen met NEP. Wat begon met een aantal kleine projecten is in de loop der tijd uitgegroeid tot meer. Zo was het bedrijf ook al betrokken bij de studio’s van Ziggo Sport en Eurosport. Sinds de eerste dag is de betrokkenheid en de bereidwilligheid om de project in goede status te willen opleveren aanwezig. De passie en de inzet die ze hebben is er nog steeds.

Oplevertijd van slechts 12 weken
De ruimte in het Studiocentrum is allereerst onderworpen aan een ‘verkenning’. In die verkenning komen alle eigenschappen van materialen aan bod, niet alleen de akoestiek, maar ook de mogelijkheden om materiaal te besparen. De panelen bestaan uit een geperste vlaskern met aan beide zijden een gipskartonplaat. De kern van vlas zorgt voor stabiliteit en een uitstekende schroefvastheid over de gehele oppervlakte. Het monteren gaat eenvoudig door de bijzonderdere constructie met een veer-groefverbinding. In dit geval zeker een pré, gezien de maximale montagetijd van 12 weken voor wanden én plafonds.

Ook lage frequenties
De akoestische isolatiewand IW148 van Faay bleek voor dit project geschikt. Een wand met een geringe dikte (148 mm) en met uitstekende isolerende kwaliteiten. De IW148 wordt in de geluidstudio wereld bovendien gemarkeerd als ‘niet-star systeem’. Door te kiezen voor een wandsysteem dat niet star is ontstaat als het ware een groot membraan waarin ook de lage geluidsgolven - die normaal moeilijk te dempen zijn – worden opgevangen.

Contactgeluid
De IW148 is een tweeschalig systeem wat betekent dat de wand wordt samengesteld uit twee panelen met een ankerloze spouw van 40 mm, gevuld met steenwol. Deze ankerloze spouw voorkomt contactgeluiden en garandeert geluidsisolatie. De wand heeft een geringe dikte (148 mm) en biedt uitstekende akoestische isolatie (56 dB) en zeer hoge brandwering: 90 minuten.

Vraag de gratis whitepaper 'Bouwen met vlas' aan.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
Sluit deze advertentie