Brandweerkazerne met allures dankzij Linarte gevelbekleding
Javascript is uitgeschakeld

Brandweerkazerne met allures dankzij Linarte gevelbekleding

Geplaatst: 12-10-2022
Brandweerkazerne met allures dankzij Linarte gevelbekleding

In mei 2021 nam de Brandweer van Papendrecht z’n intrek in een gloednieuwe energie neutrale kazerne. Daarmee past die perfect in het duurzaamheidsbeleid van de opdrachtgever/gemeente. Die schrijven onder andere ook voor dat alle gebouwelementen demontabel en herbruikbaar moeten zijn. Zo komt het dat de architect uitkwam bij de verticale, aluminium Linarte profielen van Renson voor de opvallende gevelbekleding.

3 zijden van het gebouw – goed voor ruim 400 m2 - werden afgewerkt met de Linarte gevelprofielen van de Belgische fabrikant Renson. Aangezien die individueel vastgeklikt worden in lamellenhouders op horizontale dragers, bleek dit de ideale gevelbekleding om te voldoen aan de duurzaamheidseisen (inclusief demonteerbaar- en herbruikbaarheid) van de projectontwikkelaar.

“Onze missie is om gebouwen te creëren die gezond en toekomstgericht zijn,” verduidelijkt architect Chi-Hang Chim (RoosRos Architecten). “Kwestie van goed stil te staan bij wat wij achter willen laten aan de volgende generaties. Hen willen we in ieder geval niet opzadelen met bouwafval. Daarom wilden we ook dit gebouw op alle mogelijke niveau’s ‘losmaakbaar’ maken. De vastklikbare Linarte profielen passen perfect binnen dat idee. En tegelijk is het mooi meegenomen dat van de bevestiging van de profielen uiteindelijk helemaal niets te zien is.”

Naar ontwerp toe liet architect Chi-Hang Chim zich inspireren door een black box met groot kijkvenster. De keuze voor de zwarte Block 30 uitvoering van de Linarte profielen droeg er mee toe bij om dit in de praktijk om te zetten.

“De architect kwam bij Storax als gevelbouwer terecht omdat hij voor de volledige hoogte (7m60) van de kazernemuren op zoek was naar een verticale gevelbekleding die in 1 stuk geëxtrudeerd was,” blikt Fabian Greveling (technisch-commercieel manager bij Storax) terug. “Op onze beurt gingen wij daarvoor te rade bij onze leverancier Renson. Daar kregen we te horen dat het wel lukte om de Linarte profielen op die lengte te extruderen, maar dat coaten omwille van die lengte een stuk lastiger was. En dus werden de profielen voor dit project extern gepoederlakt door een gespecialiseerd bedrijf.”

Dat Storax en Renson tijdens ontwerp- en uitvoeringsfase mee dachten over de randaansluitingen én dat de hoekoplossingen voor Linarte sowieso al tot in de puntjes uitgedacht waren, sloeg volgens Greveling ook goed aan bij de architect. Het leverde volgens hem in ieder geval een buitengewoon resultaat op, met een duidelijke hoofdrol voor Linarte. Terwijl dit soort gevelbekleding vaak slechts als accent wordt gebruikt in combinatie met andere materialen. “Linarte ligt dit keer aan de basis van de look van dit gebouw, waar dat anders meer de kers op de taart is,” beschrijft hij het. “En ook mooi meegenomen: het verticale design zorgt ervoor dat de aluminium gevelbekleding altijd ‘schoon geregend’ wordt. Ook dát onderhoudsvriendelijke aspect speelde voor de architect een belangrijke rol.”

Renson

Fabian Greveling: “De installatie van de gevelbekleding verliep soepel, al was het wel wat zoeken naar de juiste handeling om de extreem lange profielen in de lamellenhouders vastgeklikt te krijgen. Houten invullingen of led-verlichting werden hier niet in de lamellenwand geintegreerd – al is dat prima mogelijk met Linarte – maar we hebben wel verschillende wateraansluitingen en deuren op maat in de gevelbekleding ingewerkt. Een groot voordeel op het vlak van installatie was dat we de horizontale dragers voor de lamellenhouders rechtstreeks op de drukvaste sandwichpanelen konden bevestigen, zonder extra onderliggende balkenstructuur. En zo waren wij als uitvoerder en Renson als leverancier al heel vroeg in het proces betrokken om dit project – van het polsen van de interesse van de architect via advies en engineering tot oplevering – mee tot een goed einde te brengen.”

“Linarte gevelbekleding geeft architectecten niet alleen veel ontwerpmogelijkheden door de verschillende verticale aluminium gevelprofielen die gebruikt en gecombineerd kunnen worden,” besluit Fabian Greveling. “Maar ook de integratiemogelijkheden voor o.a. deuren, verlichting, logo’s stopcontacten en blusvoorzieningen, maakt van dit systeem een gevelbekleding die tot in de puntjes personaliseerbaar en perfectioneerbaar is.”

Architect: RoosRos Architecten (www.roosros.nl)
Leverancier Linarte gevelbekleding: Renson (www.renson.eu)
Gevelbouwer: Storax (www.storax.nl)

Bekijk ook de video van dit project

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
Sluit deze advertentie